Dont splash the pot

Jag fick en fråga av en kompis som undrade vad “splasha potten” betyder. Jo du Nicke, det ska jag tala om för dig. Det är en pokerterm som betyder att man tar sina marker och slarvigt, antingen medvetet eller omedvetet, skickar in dem i potten. Av flera olika anledningar kan det här vara oetiskt och inte minste störigt. Det här är en scen från Rounders där Teddy KGB splashar potten:

Varför är det störigt?

Därför att du får svårt att se hur mycket som motspelaren satsar. Har han skickat in 500 kronor eller 5000? Det kan vara jättesvårt att se om det ligger en massa marker i potten och du inte kan avgöra vilka han kastade in.

Potten kan också vara snyggt organiserad och du kanske till och med håller på att räkna den. Sedan kommer någon idiot och splashar potten som gör att du tappar all räkning och du får börja om att bilda dig en uppfattning om hur stor potten är – den här gången med hans marker där inne.

Det är också aggressivt. Många vill ha en trivsam miljö runt pokerbordet. Det kan uppfattas hotfullt om någon vårdslöst kastar marker.

Varför är det oetiskt?

Det kan vara oetiskt om någon försöker skaffa sig en fördel. Om jag ser att du räknar potten och jag sedan splashar den så har jag sabbat för dig. Vi ska spela på samma villkor men det är bara jag som vet hur mycket som jag kastade in. Jag kanske också påstår att jag kastade in 2000 dollar men i själva verket bara kastade in 1900 dollar.

Så splasha inte potten såvida du inte vill skaffa dig en massa ovänner kring pokerbordet. Och om du gör det så tycker jag att du ska backa upp det med samma ton som Teddy KGB i filmklippet ovan. Alla pokerspelare kommer att förstå den hysteriskt roliga referensen.